Activiteiten/belangrijke data

Activiteiten/belangrijke data

Om verspreiding van het coronavirus in te dammen volgt de Vereniging Nederland-Noorwegen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. We danken je voor je begrip, wensen iedereen veel gezondheid toe en hopen je uiteraard weer persoonlijk te treffen zodra activiteiten en bijeenkomsten toegestaan zijn. 

Hieronder vind je de door de vereniging georganiseerde activiteiten en voor Noorwegen belangrijke data:

mrt
20
za
2021
Kontaktlinjen verschijnt rondom deze datum
mrt 20 hele dag
mrt
21
zo
2021
Online lezing ”Op zoek naar Peer Gynt”
mrt 21 @ 14:00

Regio Zuid-Nederland van onze Vereniging Nederland-Noorwegen organiseert de online lezing:
”Op zoek naar Peer Gynt (Fietsen in Noorwegen)” door Frans Kabel

Let op: vooraf aanmelden!

Peer Gynt was een avonturier die het liefst rondzwierf in de natuur om avonturen te beleven. Wanneer hij terugkeerde in het dorp vertelde hij zijn verhalen en hij zelf was de held.
De bergwereld waar Peer Gynt rondzwierf zijn Rondane en Jotunheimen.
Frans en zijn vrouw  kwamen op hun laatste fietsreis door het rijk van de legendarische Peer Gynt, vandaar de titel van deze voordracht.

Nu kent de vakantiefietser Noorwegen vooral van de tocht naar de Noordkaap. Vanaf Trondheim is er voornamelijk één route langs de kust via de Lofoten en Vesteralen. Frans neemt u ook mee op deze reis.

Praktisch:
Door de corona-situatie zullen wij deze lezing online verzorgen op zondag 21 maart, aanvang 14.00 uur.
Je kunt inschrijven door een mailtje te sturen naar vnnzuid@gmail.com, voor de lezing ontvang je dan per e-mail de link waarmee je aan de activiteit kan deelnemen.
Deelname is gratis!
 
 

mei
17
ma
2021
Grunnlovsdag / Dag van de Grondwet
mei 17 hele dag
jun
12
za
2021
Kontaktlinjen verschijnt rondom deze datum
jun 12 hele dag
jun
13
zo
2021
Lezing door de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen: ‘Noorwegen en het arctisch gebied’ en Erik Verheul: ‘400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland’
jun 13 @ 14:00

Update 14-05-2021

Op zondag 13 juni organiseert de Vereniging Nederland – Noorwegen regio Zuid-Nederland een middag met maar liefst twee interessante lezingen.
Door de corona-situatie zal deze middag online verzorgd worden. De aanvang is om 14.00 uur.

Lezing door de Noorse ambassadeur in Nederland Bård Ivar Svendsen: ‘Noorwegen en het arctisch gebied’
De ambassadeur maakt graag kennis met onze vereniging en zal zichzelf kort voorstellen. Daarna vertelt hij ons over Noorwegen en het arctisch gebied.

Pauze

Lezing door Erik Verheul: ‘400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland’

In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het Noorse eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlandse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering overigens niet overleefd hebben.

Tegenwoordig is het echter een Noors eiland. In 1921 is er een Noors weerstation gevestigd. Door de ligging zo ver van het vasteland van Noorwegen zijn de gegevens van dit weerstation belangrijk om een goede weersvoorspelling voor Noorwegen te kunnen maken. Vijf jaar later wordt het eiland tot Noors grondgebied verklaard. Het eiland kent dus een gedeelde Noorse en Nederlandse geschiedenis! 

In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland, onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlijk is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Daarnaast hebben ook wetenschap en cultuur een belangrijke rol gespeeld bij deze expeditie. Meer dan 20 wetenschappers van verschillende disciplines hebben toestemming gekregen op het eiland onderzoek te gaan doen en het was dan ook de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie tot dan toe. Tijdens de expeditie wordt ook de gedenksteen voor de overleden overwinteraars gerestaureerd waardoor het culturele aspect ook niet uit het oog verloren wordt.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie, vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie. Erik is werkzaam bij de Koninklijke Marine als adviseur communicatie- en informatiesystemen en heeft een milde obsessie met sneeuw, ijs en de poolgebieden.

jun
23
wo
2021
Sankthans / Midzomerfeest
jun 23 – jun 24 hele dag
jun
26
za
2021
Nieuwsbrief nr. 5 verschijnt
jun 26 hele dag
jul
22
do
2021
Nationale herdenkingen
jul 22 hele dag

Op 22 juli is er 10 jaar voorbijgegaan sinds de terroristische aanslagen op de regeringskantoren en Utøya >>lees meer

jul
25
zo
2021
Uiterste datum inleveren kopij voor Kontaktlinjen 2021-03
jul 25 hele dag
jul
29
do
2021
Olsoksdagen / Sint Olaf
jul 29 hele dag