Activiteiten

Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn vergaande, noodzakelijke maatregelen genomen. Uiteraard volgt de Vereniging Nederland-Noorwegen de richtlijnen van de RIVM en de overheid.

Daarom zijn alle activiteiten tot nadere berichtgeving geannuleerd.

We danken u voor uw begrip, wensen u veel gezondheid toe en hopen u uiteraard weer te treffen zodra activiteiten en bijeenkomsten weer op een veilige manier georganiseerd kunnen worden!

 

 

mei
18
za
2019
Rondleiding in de Twuyvermolen in St.Pancras
mei 18 @ 00:00 – 00:00

Zaterdag 18 mei: Rondleiding in de Twuyvermolen in St.Pancras
De Twuyvermolen is gebouwd in 1663 als laatste van de elf molens die gezamenlijk de 5560 hectare grote Geestmerambacht-polder bemaalden op de Raakmaatsboezem. De molens stonden allemaal aan de oostzijde van de polder en werden van Zuid naar Noord aangeduid met een letter. De Twuyvermolen staat dan ook bekend als Molen A.
Oorspronkelijk was de achtkantige binnenkruier (type grondzeiler) uitgerust met een schoepenrad, maar rond 1850 is hij evenals de meeste andere molens vervijzeld. In 1926 is de molen buiten bedrijf gesteld en enkele jaren later zijn de gaande werken verwijderd en zijn de waterlopen gedicht. Bijna negentig jaar later, in november 2014 hebben de huidige eigenaars, Rob en Suzanne, de molen aangekocht. Van december 2014 tot september 2016 heeft er een grootse restauratie en renovatie plaatsgevonden. Onder leiding van architect Rob de Vries uit Alkmaar is er een eigentijds interieur gerealiseerd waarbij het uitgangspunt was dat alle draaiende delen, alsook de gang van het water, volledig in het zicht zouden blijven.
18 mei krijgen we een rondleiding door de eigenaars in de molen. Er wordt dan iets over de molen verteld, waarna we de hele molen kunnen bekijken. Aanvang: 14.00 uur.

jun
16
zo
2019
lezing ‘Zondag 16 juni: De natuur en landschappen van Noorwegen door de seizoenen heen’ te Rosmalen
jun 16 @ 00:00 – 00:00

Op zondag 16 juni houdt Fred Geers een presentatie over de natuur en de landschappen van Noorwegen. De schrijver van diverse reisgidsen in Scandinavië neemt de bezoekers van de middag mee door heel Noorwegen. Het wordt een reis door alle provincies en alle jaargetijden. Dat levert een grote reeks landschappen, maar ook veel beelden uit de afwisselende natuur op.
Noorwegen nodigt vooral uit voor een actieve vakantie om al bewegend en ontdekkend het landschap te ontdekken. In zijn presentatie neemt Fred Geers de bezoekers mee langs fjorden en mee omhoog de bergen in, over gletsjers en door diepe dalen. Al verkennend zal zo heel Noorwegen de revue passeren van zuid naar noord en van oost naar west.
Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in de Noorse sferen te komen.

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

sep
20
vr
2019
“Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier te Alkmaar
sep 20 @ 00:00 – 00:00

 “Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier
In ‘Land van grote eenzaamheid’, een reisboek over IJsland en geschreven door Gerrit Jan, wordt voor het eerst gesproken over ‘het noordelijk gevoel’: ‘Hij weet niet precies wat voor gevoel dat is. Het heeft te maken met een hang naar ruimte, naar eenzaamheid, naar zuiverheid misschien. Het lijkt op nostalgie, die ook nooit bevredigd kan worden. Met dweepzucht heeft dit gevoel in ieder geval niets te maken.’
In ‘Het noordelijk gevoel’, een boek met reisverhalen, wordt deze exercitie in noordelijke streken voortgezet. Maar het boek opent met de Waddeneilanden, waar het noordelijk sentiment van Gerrit Jan is begonnen. Op allerlei manieren – denk aan de trekvogels, de flora en de geschiedenis van ontdekkingsreizen en de walvisvaart – zijn de Waddeneilanden met het hoge noorden verbonden.
In de lezing wordt via Vlieland en Terschelling steeds behendig naar echt noordelijke bestemmingen gesprongen, zoals IJsland, Lapland en Spitsbergen.

Al deze activiteiten worden gehouden in:
Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.

sep
22
zo
2019
‘Het westen van Noorwegen’ lezing door Gerber van Erven te Rosmalen
sep 22 @ 00:00 – 00:00

Op 22 september zal Gerber Van Erven een presentatie geven over het prachtige westen van Noorwegen en met name de regio rondom Bergen. Een belangrijke deel van de presentatie zal zich richten op de culturele geschiedenis van de stad Bergen, de Hardanger regio en het Sognefjord. In deze gebieden vindt u nog enkele typisch Noorse staafkerken, die gebouwd zijn in de vroege middeleeuwen. Daarnaast kenmerkt de regio zich ook als de bakermat van een groot deel van de Noorse romantisch nationale kunst en uit de 19de eeuw. Musici als Ole Bull, Edvard Grieg, maar ook schilder Johan Christian Dahl zijn geboren en getogen in Bergen en veel van hun kunst en muziek is geïnspireerd door de regio. Kom op 22 september naar de presentatie aan laat je ook inspireren door de geschiedenis, cultuur en natuur van deze regio, die vanaf 1 januari 2020 samen zal smelten tot de Vestland Fylke.

Gerber Van Erven heeft bijna vier jaar lang als gids en touroperator gewerkt in het westen van Noorwegen. Als gecertificeerd gids voor BergenByExpert heeft hij als tourgids gewerkt in o.a. Bergen, Hardanger en Sogn og Fjordane. Later heeft hij ook als excursie organisator gewerkt voor DMC Norway, waar hij tours organiseerde voor grote cruise-operators zoals Viking Cruises en Crystal Cruises langs de gehele Noorse kust. Nu terug in Nederland werkt hij als adviseur op de Noorse Ambassade in Den Haag.

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

okt
31
do
2019
Noord/Oost: Filmavond Sjef van Dongen te Eelderwolde
okt 31 @ 00:00 – 00:00

We werken nog uit hoe de avond er exact gaat uitzien. Maar in elk geval wordt er een documentaire
vertoond over Sjef van Dongen. Van Dongen woonde in de jaren 20 van de vorige eeuw een tijd op
Spitsbergen en was onder meer betrokken bij de grootscheepse reddingsactie die gestart werd na
het verdwijnen van Nobile, die met zijn luchtschip Italia op de Noordpool was geweest. Weer terug in
Nederland werd Van Dongen later burgemeester en lid van de Tweede Kamer. Over zijn leven zijn
diverse boeken geschreven en er is dus een documentaire gemaakt over deze man die ooit als held
en poolreiziger in de belangstelling stond.
Contactpersoon voor Noord-Oost: Marjan Spijkers,
marjan.spijkers@gmail.com
donderdag 31 oktober 2019 –
aanvang 19.30 uur –
Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–

Locatie: het Scandinavisch Dorp,
Oude Badweg 1,
Eelderwolde

nov
1
vr
2019
“Fietsen naar de Noordkaap” door Frans Kabel te Alkmaar
nov 1 @ 00:00 – 00:00

“Fietsen naar de Noordkaap” door Frans Kabel
Op deze avond komt Frans Kabel ons een presentatie geven over fietsen door Noorwegen en speciaal over zijn tocht naar de Noordkaap, die hij samen met zijn vrouw heeft ondernomen.
Vanaf de voorbereiding neemt hij u mee op fietsreis door Noorwegen. Op wat voor wegen fietsen ze en waar en hoe hebben ze overnacht. Frans belicht bijzondere ervaringen en vertelt over de prachtige natuur gezien vanaf de fiets. Ze reizen langs fjorden of steken deze over met de ferry. En ze genieten van de Middernachtzon. Om het helemaal volledig te maken reizen ze terug met de Hurtigruten en treinen van Bodo naar Trondheim en verder naar Oslo.

Al deze activiteiten worden gehouden in:
Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–

nov
17
zo
2019
Zondag 17 november: “Hollanders in Noorwegen – interactie Gouden Eeuw’ Rosmalen
nov 17 @ 00:00 – 00:00

Lezing door Jeannet Appelo: In de periode 1550 – 1750 was het contact tussen de twee landen intens. Hollandse schepen haalde hout uit het noorden en brachten Hollandse gezegdes en voorwerpen in Noorse huishoudens. Vele Noorse mannen en vrouwen kwamen als emigranten om in Holland te werken en namen – wanneer zij terug gingen – nieuwe kennis met zich mee. Een interactie met gevolgen tot vandaag de dag. Waarom is het Noors vol Nederlandse gezegdes? Hoe zit het met alle in Nederland geproduceerde voorwerpen in Noorse huishoudens, en de Nederlandse namen van veel Noren? We kijken naar de periode tussen 1550 en 1750, en volgen de Noorse emigrant op weg naar Nederland en de handel van Hollanders in Noorwegen. Met sprekende tekeningen en schilderijen van onder andere kleding, interieur en gerechten. Ter inspiratie en herkenning.

Jeannet Appelo is geboren in Nederland en opgegroeid in Noorwegen. Op haar vierentwintigste keerde zij terug naar Nederland als freelance journaliste en student in de culturele antropologie. Vanuit Appelo CONNECT creëert zij met haar diensten een link tussen de twee landen. Zoals in haar lezingen over emigratie, integratie, cultuurverschillen en gedeelde geschiedenis. En wanneer zij Scandinavische groepen ontvangt die voor sightseeing of studiebezoek Nederland bezoeken.

Appelo woont met haar man en twee tieners in Nederland.

 

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

 

nov
30
za
2019
De landelijke Julebord 2019 te Eelderwolde en viering 35-jarig jubileum VNN!
nov 30 @ 00:00 – 00:00
Op 30 november 2019 is er een landelijke ledendag/Julebord voor alle leden van de VNN te Eelderwolde in het kader van ons 35 jarig jubileum. Nadere berichten volgen. 
 
dec
20
vr
2019
Julefest! Alkmaar
dec 20 @ 00:00 – 00:00

Vrijdag 20 december: Julefest 

Deze avond wordt weer een gezellige avond met live Noorse muziek, een quiz en natuurlijk Noorse wafels.
Aanvang van deze avond 19.30 uur.

Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.
Aanvang 19.30 uur.
Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.

jan
24
vr
2020
‘Noord-Europa van oost naar west’ door Fred Geers Alkmaar
jan 24 @ 00:00 – 00:00

Op deze avond houdt Fred Geers een presentatie over reizen door de noordelijke landen. De schrijver van diverse reisgidsen in Scandinavië neemt de bezoeker mee van de Russische grens in Zuidoost Finland, via Zweden dwars door Noorwegen naar de Noorse kust. Dat betekent een
reeks van afwisselende landschappen en culturen. Naast de verschillen hebben de landen ook veel gemeen met elkaar.
Steeds meer mensen ontdekken de charme van het noorden: de rust, de ruimte, maar ook de meer relaxte levenswijze.
In zijn presentatie neemt Fred Geers de bezoekers mee langs de diverse landschappen en vertelt hij over het leven in de afzonderlijke noordelijke landen. Natuur en cultuur vormen daarin de centrale elementen. Omdat Noorwegen de meest afwisselende landschappen kent, komt daar zeker ook veel terug in de presentatie.

Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH in Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur. Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.