Activiteit regio Zuid-Nederland: 9 juni 2024 – “Noorderlicht en meer….” (door Marjan Spijkers)

Activiteit regio Zuid-Nederland: 9 juni 2024 – “Noorderlicht en meer….” (door Marjan Spijkers)
Noorderlicht. Velen dromen ervan het ooit te zien. Jij ook? Grijsgroene bogen, wit-, roze- en groengekleurde wapperende gordijnen die hoog boven je hoofd uit torenen en die je in adembenemende verwondering achterlaten. Ervaren hoe oorverdovend stilte kan zijn van een door de natuur geregisseerd schouwspel. Is het echt alleen maar een kwestie van geluk als je het waarneemt? Of kun je je kans vergroten?

In deze lezing laat Marjan Spijkers aan de hand van eigen foto’s zien hoe indrukwek- kend dit natuurverschijnsel kan zijn. Op een toegankelijke manier legt ze uit hoe noorderlicht ontstaat en hoe je je kans kunt vergroten het te zien. Ook onderzoek en volksverhalen komen aan bod, want dit bijzondere fenomeen houdt ons mensen al vele eeuwen bezig. Vrijwel al haar noorderlichtfoto’s zijn in Noord- Noorwegen gemaakt.
Eind 2023 verblijft Marjan tijdens de poolnacht een kleine 5 weken in Long-yearbyen op Svalbard (Spitsbergen). In Rosmalen blikt ze, ijs en weder dienende, ook terug op deze ervaring.
Marjan Spijkers (1969) is de schrijver en fotograaf achter Noorderlicht.tips – onderdeel van Noorderlicht en meer. ‘Over- donderend en betoverend, dat is voor mij het beleven van noorderlicht. In 2011 zag ik het voor het eerst en ik heb het sindsdien al honderden keren mogen zien. Fantastisch vind ik het om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit bijzon- dere natuurverschijnsel. Dit doe ik met foto’s, blogs, of het delen van relevante kennis om je eigen kans groter te maken via Noorderlicht.tips.’
In 1995 rondde zij haar studie Scandinavische talen af met specialisaties in de poolgebieden en volksverhalen. Marjan spreekt vloeiend Noors en was een van de oprichters van de reisorganisatie Fru Amundsen. Tien jaar lang organiseerde en begeleidde zij zeer succesvolle en bekroonde kleinschalige noorderlichtreizen.

Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Boerderij Kattenbosch, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur), eindtijd: + 17.00 uur.
Entree: € 3,50 voor leden en € 7,00 voor niet-leden.

Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen.