Activiteit regio Zuid

“Henrik Ibsen” (door Rixt Bilker)
Rixt Bilker (24) studeert aan de Universiteit van Amsterdam. In juni 2021 heeft zij de bachelor Theaterwetenschap afgerond en in september van hetzelfde jaar is zij begonnen met de master International Dramaturgy. Zij heeft een grote liefde voor het repertoiretheater – theaterteksten die gedurende de eeuwen altijd weer terugkomen – zoals de teksten van de Griekse schrijvers, Shakespeare, Tsjechov en ook de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906). Deze laatste heeft haar speciale aandacht en in september 2023 gaat zij beginnen aan de Master Ibsen Studies aan de Universiteit van Oslo.
 
Na Shakespeare is Ibsen de meest opgevoerde theaterschrijver van Europa. En toch hebben maar heel weinig mensen van hem gehoord. Peer Gynt is vrij beroemd en ook Een Poppenhuis (ook bekend als Nora), maar verder gaat het meestal niet. En dat is onterecht en zonde, want Ibsen is een belangrijk en groot figuur, niet alleen in de theaterwetenschap, maar ook daarbuiten. Voor Rixt Bilker toont Ibsen de kracht van het repertoire: hoe bepaalde stukken zo goed geschreven zijn, dat we ze voor altijd kunnen begrijpen, gebruiken en ervan kunnen genieten.
In de presentatie zal Rixt daarom ingaan op deze kracht van Ibsen: wie was hij, waarom zijn zijn theaterteksten zo belangrijk, wat betekende hij voor zijn tijd, en wat betekent hij voor ons. Ook zal zij ingaan op historische opvoeringen, de recente opvoeringsgeschiedenis, Ibsen in Nederland, en toekomstige adaptaties.