Activiteit regio Noord-Holland noord

Wanneer:
20 januari 2023 @ 20:00
2023-01-20T20:00:00+01:00
2023-01-20T20:15:00+01:00
Waar:
Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
Van Maerlantstraat 8-10
Alkmaar

“Herfst en winter in het Noorse bergland”(Fred Geers)
Reisjournalist Fred Geers reisde voor zijn artikelen en reisgidsen door heel Noorwegen in alle seizoenen. In de presentatie neemt hij de bezoekers mee door het Noorse bergland en de natuur van Noorwegen. 
Op stap in het uitgestrekte land komen daarbij de grote verschillen in klimaat naar voren in het langgerekte Noorwegen. Juist die verschillen zijn voor Noorwegen zo kenmerkend. De verschillen tussen de kust en het binnenland en noord en zuid zijn het meest opvallend. Naast deze markante verschillen zijn er ook grote regionale verschillen door de ligging en de aard van het landschap. Bij de presentatie komen ook deze verschillen naar aan bod; mooi om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. 
In het noorden van Europa kunnen de verschillende seizoenen elkaar snel opvolgen. Juist in de overgangen van de zomer naar de herfst en van de herfst naar deze winter komen de verschillen mooi tot uiting. Na een paar koude nachten kan het landschap – vooral in de bergen – volledig van kleur verschieten en een paar dagen later weer. 
Tijdens de lezing neemt Fred Geers de bezoeker mee op pad door de natuur op de ski, de sneeuwschoenen, en op de slee.
Let op: de datum van deze lezing is gewijzigd (stond eerst op 27 januari 2023 gepland)