Activiteit regio Noord-Holland noord

“Licht over de Lofoten” door Jan Smit

Het licht is de reden dat Jan Smit, samen met zijn zoon Mart, ieder jaar terugkeert naar deze eilanden boven de poolcirkel voor de noordwestkust van Noorwegen. De combinatie van fantastisch licht en waanzinnige landschappen zorgen ieder jaar weer voor een topnotering in National Geographics meest indrukwekkende landschapsverkiezing.
Er zijn diverse redenen waarom er steeds in februari een reis naar deze eilanden wordt gemaakt: in deze maand is er redelijk veel kans op besneeuwde bergen en statistisch gezien ook een grote kans op noorderlicht. Het noorderlicht blijft een natuurlijk en onvoorspelbaar fenomeen.
Het weer is onvoorspelbaar door allerlei factoren die je op deze eilandengroep hebt zoals spitse bergen, de zee en vooral de warme golfstroom. Hierdoor kan het op het ene moment nog plenzen van de regen en op het andere moment weer zonnig zijn. Zon en regen zijn voor landschapsfotografen natuurlijk een lekkere mix. Wanneer je een mooie compositie hebt gevonden kan je haast niet wachten tot het mooie licht komt.
Ook cultureel zijn de Lofoten erg aantrekkelijk. De ruige vissersmannen die met kleine bootjes de haven in komen varen met kuipen vol vis. Vervolgens verdwijnen ze in de visfabriek waar de vissen worden ontleed. De lijven en de koppen worden aan de karakteristieke vissenrekken gehangen om te drogen.
In het ruige landschap steken de felgekleurde huisjes mooi af.
Het landschap daar heeft duidelijk een diepe indruk op hen achtergelaten en ze blijven het fantastisch vinden om ieder jaar in dit prachtige landschap te bivakkeren.

Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,50; niet-leden € 7,00.