Agenda

Hieronder vind je o.a. de door de vereniging georganiseerde activiteiten en voor Noorwegen belangrijke data:

apr
9
zo
2023
Paaszondag/Påskesøndag
apr 9 hele dag
apr
10
ma
2023
Paasmaandag/2.Påskedag
apr 10 hele dag
apr
14
vr
2023
Activiteit regio Noord-Holland noord @ Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
apr 14 @ 20:00

“Langs de koele kusten van Spitsbergen” (Otte Zijlstra)
In juni 2019 zag Otte Zijlstra een jongensdroom in vervulling gaan: een reis naar het hoge noorden en wel naar Spitsbergen. Een landcruiser voor op de wal en een boot met zodiacs voor op het water. Rond Longyearbyen, de Adventfjord, het vliegveld en langs de autoweg was veel te zien. Rosse en grauwe franjepoten, koningseider, alpensneeuwhoen, kleine rietgans, sneeuwgors, poolvos, inheems rendier, kleine jager, noordse stern, ijseend en honderden broedende eiders dicht bij hondenkennels, omdat daar de poolvos niet durft te komen. Een boottocht van een week langs niet te beschrijven landschappen, zo mooi en adembenemend! IJsberen met in hun buurt vaak ivoormeeuwen die hun restjes en ook wel hun fecaliën opruimen. Walrus, baardrob en ringelrob kruisten hun pad, broedende kleine alken, zwarte zeekoet, Noordse stormvogel, (vaak donkere fase) dikbekzeekoet, papegaaiduiker en grote burgemeester, te veel om op te noemen. In woord en beeld zal hij de bezoekers meenemen op zijn reis.

apr
15
za
2023
Algemene ledenvergadering Vereninging Nederland-Noorwegen 2023 @ Noorse Kerk
apr 15 @ 12:00 – 17:00

Agenda Algemene ledenvergadering (ALV) Vereniging Nederland-Noorwegen

 1. Opening en vaststellen van de agenda
 2. Mededelingen en ingekomen stukken
 3. Goedkeuring van de notulen van de ALV d.d. 23 april 2022
 4. Jaarverslag 2022
 5. Verslag kascontrolecommissie
 6. Goedkeuring en vaststelling van de jaarrekening door de algemene ledenvergadering
 7. Benoemen van de kascontrolecommissie voor het jaar 2023
 8. Bestuursverkiezing
 9. Begroting 2023
 10. Activiteitenprogramma 2023
 11. Rondvraag
 12. Sluiting

NB
Alleen toegang voor leden van de Vereniging Nederland-Noorwegen;
opgeven via de website zoals vermeld in Kontaktlinjen 1 – 2023.

mei
1
ma
2023
Dag van de Arbeid/Første mai
mei 1 hele dag
mei
5
vr
2023
Grote Gebedsdag/Store Bededag
mei 5 hele dag
mei
6
za
2023
Scandinavië Markt @ Schokland
mei 6 – mei 7 hele dag

Onze vereniging zal hier aanwezig zijn.

mei
17
wo
2023
Dag van de Grondwet/Grunnlovsdagen
mei 17 hele dag
jun
25
zo
2023
Activiteit regio Zuid
jun 25 hele dag

“Henrik Ibsen” (door Rixt Bilker)
Rixt Bilker (24) studeert aan de Universiteit van Amsterdam. In juni 2021 heeft zij de bachelor Theaterwetenschap afgerond en in september van hetzelfde jaar is zij begonnen met de master International Dramaturgy. Zij heeft een grote liefde voor het repertoiretheater – theaterteksten die gedurende de eeuwen altijd weer terugkomen – zoals de teksten van de Griekse schrijvers, Shakespeare, Tsjechov en ook de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906). Deze laatste heeft haar speciale aandacht en in september 2023 gaat zij beginnen aan de Master Ibsen Studies aan de Universiteit van Oslo.
 
Na Shakespeare is Ibsen de meest opgevoerde theaterschrijver van Europa. En toch hebben maar heel weinig mensen van hem gehoord. Peer Gynt is vrij beroemd en ook Een Poppenhuis (ook bekend als Nora), maar verder gaat het meestal niet. En dat is onterecht en zonde, want Ibsen is een belangrijk en groot figuur, niet alleen in de theaterwetenschap, maar ook daarbuiten. Voor Rixt Bilker toont Ibsen de kracht van het repertoire: hoe bepaalde stukken zo goed geschreven zijn, dat we ze voor altijd kunnen begrijpen, gebruiken en ervan kunnen genieten.
In de presentatie zal Rixt daarom ingaan op deze kracht van Ibsen: wie was hij, waarom zijn zijn theaterteksten zo belangrijk, wat betekende hij voor zijn tijd, en wat betekent hij voor ons. Ook zal zij ingaan op historische opvoeringen, de recente opvoeringsgeschiedenis, Ibsen in Nederland, en toekomstige adaptaties.

sep
8
vr
2023
Activiteit regio Noord-Holland noord
sep 8 hele dag

“Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog” door Ron Hart

Over de Tweede Wereldoorlog zijn vele boeken geschreven, zeker over Nederland, Frankrijk en België. Er zijn echter maar weinig Nederlandstalige boeken geschreven over de gebeurtenissen die in het noorden plaatsvonden. Ron Hart heeft een paar jaar geleden een boek geschreven met de titel ‘Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Hoe onbekend bekend wordt.
Wat er zich heeft afgespeeld in Noorwegen is niet zo bekend in Nederland. 
Als het onderwerp ter sprake komt weet men soms de aanval op de zwaarwaterfabriek bij Rjukan en de aanval op de Tirpitz in de Kåfjord te noemen. Voor de inwoners van Denemarken en Noorwegen was 9 april het equivalent van Pearl Harbor. Er is in Noorwegen zo ontzettend veel gebeurd. Als voorbeeld kan genoemd worden een garagehouder die met een zelfgemaakte torpedo een schip liet zinken, Noren die aan het eind van de oorlog met de Duitsers een slag uitvochten op een berg, de Noorse Anne Frank etc.

Op vrijdagavond 8 september gaat Ron je met zijn lezing meenemen door de jaren 1939 – 1945 en zal vele onbekende en onderbelichte voorvallen met je delen. Hij belooft dat het een interessante lezing gaat worden!

Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,50; niet-leden € 7,00.