Lezing door de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen: ‘Noorwegen en het arctisch gebied’ en Erik Verheul: ‘400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland’

Update 14-05-2021

Op zondag 13 juni organiseert de Vereniging Nederland – Noorwegen regio Zuid-Nederland een middag met maar liefst twee interessante lezingen.
Door de corona-situatie zal deze middag online verzorgd worden. De aanvang is om 14.00 uur.

Lezing door de Noorse ambassadeur in Nederland Bård Ivar Svendsen: ‘Noorwegen en het arctisch gebied’
De ambassadeur maakt graag kennis met onze vereniging en zal zichzelf kort voorstellen. Daarna vertelt hij ons over Noorwegen en het arctisch gebied.

Pauze

Lezing door Erik Verheul: ‘400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland’

In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het Noorse eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlandse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering overigens niet overleefd hebben.

Tegenwoordig is het echter een Noors eiland. In 1921 is er een Noors weerstation gevestigd. Door de ligging zo ver van het vasteland van Noorwegen zijn de gegevens van dit weerstation belangrijk om een goede weersvoorspelling voor Noorwegen te kunnen maken. Vijf jaar later wordt het eiland tot Noors grondgebied verklaard. Het eiland kent dus een gedeelde Noorse en Nederlandse geschiedenis! 

In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland, onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlijk is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Daarnaast hebben ook wetenschap en cultuur een belangrijke rol gespeeld bij deze expeditie. Meer dan 20 wetenschappers van verschillende disciplines hebben toestemming gekregen op het eiland onderzoek te gaan doen en het was dan ook de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie tot dan toe. Tijdens de expeditie wordt ook de gedenksteen voor de overleden overwinteraars gerestaureerd waardoor het culturele aspect ook niet uit het oog verloren wordt.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie, vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie. Erik is werkzaam bij de Koninklijke Marine als adviseur communicatie- en informatiesystemen en heeft een milde obsessie met sneeuw, ijs en de poolgebieden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.