Agenda

Hieronder vind je o.a. de door de vereniging georganiseerde activiteiten en voor Noorwegen belangrijke data:

feb
20
di
2024
‘Kunstkijken’ – Noorse kunst uit Nasjonal Museet 
feb 20 @ 19:30

‘Kunstkijken’ – Noorse kunst uit Nasjonal Museet 

digitale activiteit alléén voor leden – op inschrijving – door Arja van Veldhuizen

mrt
8
vr
2024
Activiteit regio Noord-Holland noord qua onderwerp aangepast, kijk voor meer info in het agenda-item: 8 maart 2024 – “Spitsbergen” (door Fred Geers)
mrt 8 @ 20:00
 

Helaas gaat de lezing “In het spoor van Olav de Heilige” op 8 maart niet door omdat Gea van Veen – de spreker van deze lezing – niet kan komen omdat ze ziek is.

Dit is erg vervelend, maar Fred Geers is bereid gevonden om op 8 maart een lezing bij ons te geven over Spitsbergen.
Het landschap dat morgen aan bod komt is wel compleet anders dan wat gepland was, maar zeker niet minder interessant om te komen bekijken.

Uiteraard van harte welkom!

 

Activiteit regio Noord-Holland noord: 8 maart 2024 – “In het spoor van Olav de Heilige” (door Gea van Veen)
Trondheim (Noorwegen) was in de Middeleeuwen een belangrijke pelgrims- bestemming. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds het eind van de vorige eeuw zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim en drie van hen zijn aangepast voor fietsers: Gudbrandsdalsleden (Het Olavspad), Borgleden en Tunsbergleden.De Kristiansroute, van Kristiansand naar Oslo
Een route langs de eindeloze scherenkust van Zuidoost-Noorwegen. Dit is de Noorse Rivièra, populair onder de Noren, met de meeste zonuren van heel Noorwegen. Je komt langs mooie zandstranden, indrukwekkende fjorden en pittoreske visserdorpen met charmante witte huizen. De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, enkele lokale fietsroutes en twee pelgrimspaden: Borgleden en Tunsbergleden. De Kristiansroute geeft in Oslo aansluiting aan Het Olavspad.Het Olavspad, van Oslo naar Trondheim

Het Olavspad doorkruist de hele ‘druppel’ van Noorwegen, een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. Je fietst door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen, door het bosrijke Gudbrandsdal dat steeds hoger en smaller wordt, trekt over de ruige en betoverende hoogvlakte Dovrefjell en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.Over Gea van Veen
Al jarenlang reist Gea van Veen per fiets over de wereld. Eerst alleen, maar in 2010 kwam er een prins op een stalen ros haar leven binnen fietsen en sindsdien fietsen ze samen. Van deze passie heeft ze haar werk gemaakt: het ontwikkelen van fietsroutes en het schrijven van de bijbehorende gidsen. In 2021 publiceerde ze haar eerste fietsgids, Het Olavspad. In 2023 verscheen de Kristiansroute en ondertussen wordt er al weer hard gewerkt aan een volgende gids en verschijnt er binnenkort een Engelse vertaling van Het Olavspad.

De activiteiten van regio Noord-Holland noord vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: € 3,50 voor leden en € 7,00 voor niet-leden.
(digitaal betalen alleen mogelijk d.m.v. scannen van een QR-code)

 
mrt
12
di
2024
‘Kunstkijken’ – Noorse kunst uit Nasjonal Museet 
mrt 12 @ 19:30

‘Kunstkijken’ – Noorse kunst uit Nasjonal Museet 

digitale activiteit alléén voor leden – op inschrijving – door Arja van Veldhuizen

mrt
16
za
2024
Kontaktlinjen 2024-1 verschijnt (onder voorbehoud)
mrt 16 hele dag
mrt
17
zo
2024
Activiteit regio Zuid-Nederland: 17 maart 2024 – “De periode voor de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen” (door Ron Hart)
mrt 17 @ 14:00

Activiteit regio Zuid-Nederland: 17 maart 2024 – “De periode voor de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen” (door Ron Hart)
Op 17 maart zal Ron Hart, auteur van het boek ‘Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog: hoe onbekend bekend wordt’, ons meenemen in enkele verhalen die zich afspeelden in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog tot aan de capitulatie. Ron heeft altijd al een fascinatie gehad voor Noorwegen. Toen hij 18 jaar oud was, bracht hij negen weken door op een boerderij in Noorwegen om fruit te plukken. Hij woonde bij een familie waarvan de man prachtige en spannende verhalen over de oorlog met hem deelde. Bij zijn pensionering besloot Ron dit boek te schrijven toen hij ontdekte dat er in het Nederlands weinig gepubliceerd was over de gebeurtenissen in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren voorafgaand aan de oorlog waren er ook geopolitieke spanningen rondom Noorwegen, waaronder de onrust in Finnmark, de opkomst van Duitsland, de rol van Zweden en de positie die dat land innam ten opzichte van Noorwegen, enzovoort. De nadruk van de lezing zal liggen op de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in en rondom Noorwegen, van de jaren dertig tot aan de capitulatie van Noorwegen in juni 1940.

Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Boerderij Kattenbosch, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur), eindtijd: + 17.00 uur.
Entree: € 3,50 voor leden en € 7,00 voor niet-leden.

Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen. 

mrt
28
do
2024
Witte Donderdag (Skærtorsdag)
mrt 28 hele dag
mrt
29
vr
2024
Goede Vrijdag (Langfredag)
mrt 29 hele dag
mrt
31
zo
2024
Paaszondag (Påskesøndag)
mrt 31 hele dag
apr
1
ma
2024
Paasmaandag (2. Påskedag)
apr 1 hele dag
apr
6
za
2024
Emigratiebeurs (Expo Houten)
apr 6 – apr 7 hele dag

Emigratiebeurs (Expo Houten)

De vereniging Nederland-Noorwegen zal hier vertegenwoordigd zijn.