Activiteiten

Voor alle regionale activiteiten geldt dat kaarten niet vooraf besteld kunnen worden.

sep
28
vr
2018
Natuur in het spoor van de IJstijd, door Philip Friskom @ Wijkcentrum Overdie
sep 28 @ 19:00 – 23:00

Het landschap van Noord Europa heeft zijn huidige vorm te danken aan de voorlaatste ijstijd. Vanuit het hoge noorden schoof een enorme ijsmassa in zuidwestelijke richting. Een ijskap, die op sommige plaatsten 2000 meter dik was, schoof over Noord Europa en eindigde ter hoogte van de Rijn bij Rhenen. Dit schuivende landijs heeft niet alleen de zeer oude bergmassieven van Scandinavië hun veelal bolle vorm gegeven, maar ook de hele Noordduitse Laagvlakte, inclusief Nederland. In deze lezing reizen we vanuit het uiterste noorden van Noorwegen via Finland en Zweden naar het noorden van Duitsland en eindigen we bij Rhenen. Dit verhaal in omgekeerde volgorde gezien van het moment toen het idee voor dit beeldverhaal ontstond. Dit was in 2009 toen we rijdend vanuit Brabant de Rijn overstaken bij Kesteren. Bij het zien van de stuwwal bij Rhenen riepen we: ‘Wij rijden nu Noord Europa binnen’. Een idee voor een lezing en mogelijk een toekomstig boek was geboren!
Door het subarctische klimaat in Noord Noorwegen zijn de sporen van de ijstijd door de beperkte groei van bomen en struiken het best zichtbaar. Verder naar het zuiden zijn de sporen te zien in de vorm van de bergtoppen en bijvoorbeeld op de Finse archipel Åland in de Botnische Golf. In het noorden van Duitsland bezoeken we het eiland Rügen in de Oostzee met haar krijtrotsen en tenslotte komen we in Nederland met pingo ruïnes en landschappen die herinneren aan de ijstijd. Kortom: landschappen met sporen van de ijstijd met alles wat er 150.000 jaar later groeit en bloeit.

sep
30
zo
2018
Varanger: Ook Willem Barentsz was hier
sep 30 @ 14:00 – 17:00

Lezing door Arie Wolfert: Varanger

Wat hebben bewoners en toeristen toch te zoeken op Varanger, een schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen.
Een deel van dit gebied heeft een arctisch klimaat, maar vanwege de warme golfstroom is het klimaat aan de kust wel wat milder.

Tijdens deze presentatie is Arie Wolfert uw gids. Hij neemt u aan de hand van beeldmateriaal mee op reis door de schitterende natuur.

Misschien zou je het niet denken, maar zowel op cultureel als op historisch gebied is hier
veel te zien en te beleven. Dit gedeelte van Noorwegen heeft een rijke en interessante
geschiedenis.
Deze presentatie is een unieke kans om kennis te maken met Varanger zonder daarvoor een héél eind te moeten rijden…

jan
18
vr
2019
‘De fjorden van Noorwegen’ door Fred Geers te Alkmaar
jan 18 @ 00:00 – 00:00

Rondje fjorden: een verkenning rond de diepe Noorse wateren

Op vrijdag 18 januari houdt Fred Geers een presentatie over de fjorden van Noorwegen. De schrijver van diverse reisgidsen in Scandinavië neemt de bezoekers van de avond mee door het fjordengebied van Noorwegen.
De fjorden zijn van oudsher dé trekpleister van het land. Toeristen uit de hele wereld komen naar Noorwegen vanwege de fjorden met het unieke landschap.
De keuze aan fjorden is zeer groot. In zijn presentatie neemt Fred Geers de bezoekers mee langs de fjorden en op het water. Alles komt aan bod tijdens de reis door het fjordengebied, dus ook de gletsjers in de nabijheid van de fjorden. Zonder gletsjers geen fjorden. De enorme ijspakketten hebben het fjordenlandschap gevormd. De presentatie vormt een totaalbeeld van deze wateren die Noorwegen zo uniek maken.

Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

Toegang: leden € 3,-: niet-leden € 6,-

Aanvang: 20.00 uur

feb
15
vr
2019
‘Expeditie naar Jan Mayen’ door Erik Verheul te Alkmaar
feb 15 @ 00:00 – 00:00

Het Noorse eiland Jan Mayen is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. De Noorse en de Nederlandse geschiedenis komen hier dus dicht bij elkaar. Het mysterieuze pooleiland is in het jaar 1614 ontdekt en daarna een tijd intensief gebruikt voor de walvisvangst. Vierhonderd jaar later onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr. Ms. Zeeland een expeditie naar het bijna vergeten eiland. Aan boord zijn een keur van wetenschappers, een team goedgetrainde bergklimmers, een restaurateur van monumenten en een camerateam.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie, vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie.

Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

Toegang: leden € 3,-: niet-leden € 6,-

Aanvang: 20.00 uur

mrt
24
zo
2019
‘Met witte bussen naar de vrijheid’ te Rosmalen
mrt 24 @ 00:00 – 00:00

Arie Wolfert zal een lezing geven over de grote bevrijdingsoperatie met witte bussen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bijgevoegde foto: Een tussenstop van een witte bus in het Deense Haderslev. Deze bus vervoerde vrijgelaten Deense Joden, die in het concentratiekamp Theresienstadt waren opgehaald (de foto is van het Frøslev Museum, Denemarken).

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

apr
5
vr
2019
Varanger door Arie Wolfert @ Wijkcentrum Overdie
apr 5 @ 00:00 – 00:00

Varanger door Arie Wolfert
Op vrijdagavond 5 april een presentatie over een niet zo bekend gebied in Noorwegen: het Varanger schiereiland in het uiterste noorden het land.
Wat hebben bewoners en toeristen hier toch te zoeken? Een deel van dit gebied heeft weliswaar een arctisch klimaat, maar vanwege de warme golfstroom is het klimaat aan de kust wel wat milder.
Tijdens deze presentatie neemt Arie u aan de hand van beeldmateriaal mee op reis door de schitterende natuur van dit gebied. Misschien zou je het niet denken, maar ook op cultureel en historisch gebied is hier veel te zien en te beleven. Dit gedeelte van Noorwegen heeft een rijke en interessante geschiedenis. Deze presentatie is een unieke kans om kennis te maken met Varanger zonder daarvoor een héél eind te moeten rijden.
Deze lezing wordt gehouden in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.
De aanvang is 20.00 uur. Entree: leden € 3,00 en niet-leden € 6,00.

mei
18
za
2019
Rondleiding in de Twuyvermolen in St.Pancras
mei 18 @ 00:00 – 00:00

Zaterdag 18 mei: Rondleiding in de Twuyvermolen in St.Pancras
De Twuyvermolen is gebouwd in 1663 als laatste van de elf molens die gezamenlijk de 5560 hectare grote Geestmerambacht-polder bemaalden op de Raakmaatsboezem. De molens stonden allemaal aan de oostzijde van de polder en werden van Zuid naar Noord aangeduid met een letter. De Twuyvermolen staat dan ook bekend als Molen A.
Oorspronkelijk was de achtkantige binnenkruier (type grondzeiler) uitgerust met een schoepenrad, maar rond 1850 is hij evenals de meeste andere molens vervijzeld. In 1926 is de molen buiten bedrijf gesteld en enkele jaren later zijn de gaande werken verwijderd en zijn de waterlopen gedicht. Bijna negentig jaar later, in november 2014 hebben de huidige eigenaars, Rob en Suzanne, de molen aangekocht. Van december 2014 tot september 2016 heeft er een grootse restauratie en renovatie plaatsgevonden. Onder leiding van architect Rob de Vries uit Alkmaar is er een eigentijds interieur gerealiseerd waarbij het uitgangspunt was dat alle draaiende delen, alsook de gang van het water, volledig in het zicht zouden blijven.
18 mei krijgen we een rondleiding door de eigenaars in de molen. Er wordt dan iets over de molen verteld, waarna we de hele molen kunnen bekijken. Aanvang: 14.00 uur.

jun
16
zo
2019
lezing ‘Zondag 16 juni: De natuur en landschappen van Noorwegen door de seizoenen heen’ te Rosmalen
jun 16 @ 00:00 – 00:00

Op zondag 16 juni houdt Fred Geers een presentatie over de natuur en de landschappen van Noorwegen. De schrijver van diverse reisgidsen in Scandinavië neemt de bezoekers van de middag mee door heel Noorwegen. Het wordt een reis door alle provincies en alle jaargetijden. Dat levert een grote reeks landschappen, maar ook veel beelden uit de afwisselende natuur op.
Noorwegen nodigt vooral uit voor een actieve vakantie om al bewegend en ontdekkend het landschap te ontdekken. In zijn presentatie neemt Fred Geers de bezoekers mee langs fjorden en mee omhoog de bergen in, over gletsjers en door diepe dalen. Al verkennend zal zo heel Noorwegen de revue passeren van zuid naar noord en van oost naar west.
Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in de Noorse sferen te komen.

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

sep
20
vr
2019
“Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier te Alkmaar
sep 20 @ 00:00 – 00:00

 “Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier
In ‘Land van grote eenzaamheid’, een reisboek over IJsland en geschreven door Gerrit Jan, wordt voor het eerst gesproken over ‘het noordelijk gevoel’: ‘Hij weet niet precies wat voor gevoel dat is. Het heeft te maken met een hang naar ruimte, naar eenzaamheid, naar zuiverheid misschien. Het lijkt op nostalgie, die ook nooit bevredigd kan worden. Met dweepzucht heeft dit gevoel in ieder geval niets te maken.’
In ‘Het noordelijk gevoel’, een boek met reisverhalen, wordt deze exercitie in noordelijke streken voortgezet. Maar het boek opent met de Waddeneilanden, waar het noordelijk sentiment van Gerrit Jan is begonnen. Op allerlei manieren – denk aan de trekvogels, de flora en de geschiedenis van ontdekkingsreizen en de walvisvaart – zijn de Waddeneilanden met het hoge noorden verbonden.
In de lezing wordt via Vlieland en Terschelling steeds behendig naar echt noordelijke bestemmingen gesprongen, zoals IJsland, Lapland en Spitsbergen.

Al deze activiteiten worden gehouden in:
Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.

sep
22
zo
2019
‘Het westen van Noorwegen’ lezing door Gerber van Erven te Rosmalen
sep 22 @ 00:00 – 00:00

Op 22 september zal Gerber Van Erven een presentatie geven over het prachtige westen van Noorwegen en met name de regio rondom Bergen. Een belangrijke deel van de presentatie zal zich richten op de culturele geschiedenis van de stad Bergen, de Hardanger regio en het Sognefjord. In deze gebieden vindt u nog enkele typisch Noorse staafkerken, die gebouwd zijn in de vroege middeleeuwen. Daarnaast kenmerkt de regio zich ook als de bakermat van een groot deel van de Noorse romantisch nationale kunst en uit de 19de eeuw. Musici als Ole Bull, Edvard Grieg, maar ook schilder Johan Christian Dahl zijn geboren en getogen in Bergen en veel van hun kunst en muziek is geïnspireerd door de regio. Kom op 22 september naar de presentatie aan laat je ook inspireren door de geschiedenis, cultuur en natuur van deze regio, die vanaf 1 januari 2020 samen zal smelten tot de Vestland Fylke.

Gerber Van Erven heeft bijna vier jaar lang als gids en touroperator gewerkt in het westen van Noorwegen. Als gecertificeerd gids voor BergenByExpert heeft hij als tourgids gewerkt in o.a. Bergen, Hardanger en Sogn og Fjordane. Later heeft hij ook als excursie organisator gewerkt voor DMC Norway, waar hij tours organiseerde voor grote cruise-operators zoals Viking Cruises en Crystal Cruises langs de gehele Noorse kust. Nu terug in Nederland werkt hij als adviseur op de Noorse Ambassade in Den Haag.

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com