Activiteiten

sep
28
vr
2018
Natuur in het spoor van de IJstijd, door Philip Friskom @ Wijkcentrum Overdie
sep 28 @ 19:00 – 23:00

Het landschap van Noord Europa heeft zijn huidige vorm te danken aan de voorlaatste ijstijd. Vanuit het hoge noorden schoof een enorme ijsmassa in zuidwestelijke richting. Een ijskap, die op sommige plaatsten 2000 meter dik was, schoof over Noord Europa en eindigde ter hoogte van de Rijn bij Rhenen. Dit schuivende landijs heeft niet alleen de zeer oude bergmassieven van Scandinavië hun veelal bolle vorm gegeven, maar ook de hele Noordduitse Laagvlakte, inclusief Nederland. In deze lezing reizen we vanuit het uiterste noorden van Noorwegen via Finland en Zweden naar het noorden van Duitsland en eindigen we bij Rhenen. Dit verhaal in omgekeerde volgorde gezien van het moment toen het idee voor dit beeldverhaal ontstond. Dit was in 2009 toen we rijdend vanuit Brabant de Rijn overstaken bij Kesteren. Bij het zien van de stuwwal bij Rhenen riepen we: ‘Wij rijden nu Noord Europa binnen’. Een idee voor een lezing en mogelijk een toekomstig boek was geboren!
Door het subarctische klimaat in Noord Noorwegen zijn de sporen van de ijstijd door de beperkte groei van bomen en struiken het best zichtbaar. Verder naar het zuiden zijn de sporen te zien in de vorm van de bergtoppen en bijvoorbeeld op de Finse archipel Åland in de Botnische Golf. In het noorden van Duitsland bezoeken we het eiland Rügen in de Oostzee met haar krijtrotsen en tenslotte komen we in Nederland met pingo ruïnes en landschappen die herinneren aan de ijstijd. Kortom: landschappen met sporen van de ijstijd met alles wat er 150.000 jaar later groeit en bloeit.

sep
30
zo
2018
Varanger: Ook Willem Barentsz was hier
sep 30 @ 14:00 – 17:00

Lezing door Arie Wolfert: Varanger

Wat hebben bewoners en toeristen toch te zoeken op Varanger, een schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen.
Een deel van dit gebied heeft een arctisch klimaat, maar vanwege de warme golfstroom is het klimaat aan de kust wel wat milder.

Tijdens deze presentatie is Arie Wolfert uw gids. Hij neemt u aan de hand van beeldmateriaal mee op reis door de schitterende natuur.

Misschien zou je het niet denken, maar zowel op cultureel als op historisch gebied is hier
veel te zien en te beleven. Dit gedeelte van Noorwegen heeft een rijke en interessante
geschiedenis.
Deze presentatie is een unieke kans om kennis te maken met Varanger zonder daarvoor een héél eind te moeten rijden…

jan
18
vr
2019
‘De fjorden van Noorwegen’ door Fred Geers te Alkmaar
jan 18 @ 00:00 – 00:00

Rondje fjorden: een verkenning rond de diepe Noorse wateren

Op vrijdag 18 januari houdt Fred Geers een presentatie over de fjorden van Noorwegen. De schrijver van diverse reisgidsen in Scandinavië neemt de bezoekers van de avond mee door het fjordengebied van Noorwegen.
De fjorden zijn van oudsher dé trekpleister van het land. Toeristen uit de hele wereld komen naar Noorwegen vanwege de fjorden met het unieke landschap.
De keuze aan fjorden is zeer groot. In zijn presentatie neemt Fred Geers de bezoekers mee langs de fjorden en op het water. Alles komt aan bod tijdens de reis door het fjordengebied, dus ook de gletsjers in de nabijheid van de fjorden. Zonder gletsjers geen fjorden. De enorme ijspakketten hebben het fjordenlandschap gevormd. De presentatie vormt een totaalbeeld van deze wateren die Noorwegen zo uniek maken.

Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

Toegang: leden € 3,-: niet-leden € 6,-

Aanvang: 20.00 uur

feb
15
vr
2019
‘Expeditie naar Jan Mayen’ door Erik Verheul te Alkmaar
feb 15 @ 00:00 – 00:00

Het Noorse eiland Jan Mayen is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. De Noorse en de Nederlandse geschiedenis komen hier dus dicht bij elkaar. Het mysterieuze pooleiland is in het jaar 1614 ontdekt en daarna een tijd intensief gebruikt voor de walvisvangst. Vierhonderd jaar later onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr. Ms. Zeeland een expeditie naar het bijna vergeten eiland. Aan boord zijn een keur van wetenschappers, een team goedgetrainde bergklimmers, een restaurateur van monumenten en een camerateam.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie, vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie.

Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

Toegang: leden € 3,-: niet-leden € 6,-

Aanvang: 20.00 uur