Activiteiten

Voor alle regionale activiteiten geldt dat kaarten niet vooraf besteld kunnen worden.

sep
20
vr
2019
“Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier te Alkmaar
sep 20 @ 00:00 – 00:00

 “Het noordelijk gevoel” door Gerrit Jan Zwier
In ‘Land van grote eenzaamheid’, een reisboek over IJsland en geschreven door Gerrit Jan, wordt voor het eerst gesproken over ‘het noordelijk gevoel’: ‘Hij weet niet precies wat voor gevoel dat is. Het heeft te maken met een hang naar ruimte, naar eenzaamheid, naar zuiverheid misschien. Het lijkt op nostalgie, die ook nooit bevredigd kan worden. Met dweepzucht heeft dit gevoel in ieder geval niets te maken.’
In ‘Het noordelijk gevoel’, een boek met reisverhalen, wordt deze exercitie in noordelijke streken voortgezet. Maar het boek opent met de Waddeneilanden, waar het noordelijk sentiment van Gerrit Jan is begonnen. Op allerlei manieren – denk aan de trekvogels, de flora en de geschiedenis van ontdekkingsreizen en de walvisvaart – zijn de Waddeneilanden met het hoge noorden verbonden.
In de lezing wordt via Vlieland en Terschelling steeds behendig naar echt noordelijke bestemmingen gesprongen, zoals IJsland, Lapland en Spitsbergen.

Al deze activiteiten worden gehouden in:
Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.

sep
22
zo
2019
‘Het westen van Noorwegen’ lezing door Gerber van Erven te Rosmalen
sep 22 @ 00:00 – 00:00

Op 22 september zal Gerber Van Erven een presentatie geven over het prachtige westen van Noorwegen en met name de regio rondom Bergen. Een belangrijke deel van de presentatie zal zich richten op de culturele geschiedenis van de stad Bergen, de Hardanger regio en het Sognefjord. In deze gebieden vindt u nog enkele typisch Noorse staafkerken, die gebouwd zijn in de vroege middeleeuwen. Daarnaast kenmerkt de regio zich ook als de bakermat van een groot deel van de Noorse romantisch nationale kunst en uit de 19de eeuw. Musici als Ole Bull, Edvard Grieg, maar ook schilder Johan Christian Dahl zijn geboren en getogen in Bergen en veel van hun kunst en muziek is geïnspireerd door de regio. Kom op 22 september naar de presentatie aan laat je ook inspireren door de geschiedenis, cultuur en natuur van deze regio, die vanaf 1 januari 2020 samen zal smelten tot de Vestland Fylke.

Gerber Van Erven heeft bijna vier jaar lang als gids en touroperator gewerkt in het westen van Noorwegen. Als gecertificeerd gids voor BergenByExpert heeft hij als tourgids gewerkt in o.a. Bergen, Hardanger en Sogn og Fjordane. Later heeft hij ook als excursie organisator gewerkt voor DMC Norway, waar hij tours organiseerde voor grote cruise-operators zoals Viking Cruises en Crystal Cruises langs de gehele Noorse kust. Nu terug in Nederland werkt hij als adviseur op de Noorse Ambassade in Den Haag.

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

okt
31
do
2019
Noord/Oost: Filmavond Sjef van Dongen te Eelderwolde
okt 31 @ 00:00 – 00:00

We werken nog uit hoe de avond er exact gaat uitzien. Maar in elk geval wordt er een documentaire
vertoond over Sjef van Dongen. Van Dongen woonde in de jaren 20 van de vorige eeuw een tijd op
Spitsbergen en was onder meer betrokken bij de grootscheepse reddingsactie die gestart werd na
het verdwijnen van Nobile, die met zijn luchtschip Italia op de Noordpool was geweest. Weer terug in
Nederland werd Van Dongen later burgemeester en lid van de Tweede Kamer. Over zijn leven zijn
diverse boeken geschreven en er is dus een documentaire gemaakt over deze man die ooit als held
en poolreiziger in de belangstelling stond.
Contactpersoon voor Noord-Oost: Marjan Spijkers,
marjan.spijkers@gmail.com
donderdag 31 oktober 2019 –
aanvang 19.30 uur –
Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–

Locatie: het Scandinavisch Dorp,
Oude Badweg 1,
Eelderwolde

nov
1
vr
2019
“Fietsen naar de Noordkaap” door Frans Kabel te Alkmaar
nov 1 @ 00:00 – 00:00

“Fietsen naar de Noordkaap” door Frans Kabel
Op deze avond komt Frans Kabel ons een presentatie geven over fietsen door Noorwegen en speciaal over zijn tocht naar de Noordkaap, die hij samen met zijn vrouw heeft ondernomen.
Vanaf de voorbereiding neemt hij u mee op fietsreis door Noorwegen. Op wat voor wegen fietsen ze en waar en hoe hebben ze overnacht. Frans belicht bijzondere ervaringen en vertelt over de prachtige natuur gezien vanaf de fiets. Ze reizen langs fjorden of steken deze over met de ferry. En ze genieten van de Middernachtzon. Om het helemaal volledig te maken reizen ze terug met de Hurtigruten en treinen van Bodo naar Trondheim en verder naar Oslo.

Al deze activiteiten worden gehouden in:
Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–

nov
17
zo
2019
Zondag 17 november: “Hollanders in Noorwegen – interactie Gouden Eeuw’ Rosmalen
nov 17 @ 00:00 – 00:00

Lezing door Jeannet Appelo: In de periode 1550 – 1750 was het contact tussen de twee landen intens. Hollandse schepen haalde hout uit het noorden en brachten Hollandse gezegdes en voorwerpen in Noorse huishoudens. Vele Noorse mannen en vrouwen kwamen als emigranten om in Holland te werken en namen – wanneer zij terug gingen – nieuwe kennis met zich mee. Een interactie met gevolgen tot vandaag de dag. Waarom is het Noors vol Nederlandse gezegdes? Hoe zit het met alle in Nederland geproduceerde voorwerpen in Noorse huishoudens, en de Nederlandse namen van veel Noren? We kijken naar de periode tussen 1550 en 1750, en volgen de Noorse emigrant op weg naar Nederland en de handel van Hollanders in Noorwegen. Met sprekende tekeningen en schilderijen van onder andere kleding, interieur en gerechten. Ter inspiratie en herkenning.

Jeannet Appelo is geboren in Nederland en opgegroeid in Noorwegen. Op haar vierentwintigste keerde zij terug naar Nederland als freelance journaliste en student in de culturele antropologie. Vanuit Appelo CONNECT creëert zij met haar diensten een link tussen de twee landen. Zoals in haar lezingen over emigratie, integratie, cultuurverschillen en gedeelde geschiedenis. En wanneer zij Scandinavische groepen ontvangt die voor sightseeing of studiebezoek Nederland bezoeken.

Appelo woont met haar man en twee tieners in Nederland.

 

Locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5 c, 5243 VV Rosmalen.

www.kattenbosch.nl  (Vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

 Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

 Entree: leden € 3,-; niet-leden € 6,- . Introducés zijn welkom!

 Voor meer informatie kan u een mailtje sturen aan vnnzuid@gmail.com 

 

nov
30
za
2019
De landelijke Julebord 2019 te Eelderwolde en viering 35-jarig jubileum VNN!
nov 30 @ 00:00 – 00:00
Op 30 november 2019 is er een landelijke ledendag/Julebord voor alle leden van de VNN te Eelderwolde in het kader van ons 35 jarig jubileum. Nadere berichten volgen. 
 
dec
20
vr
2019
Julefest! Alkmaar
dec 20 @ 00:00 – 00:00

Vrijdag 20 december: Julefest
Het programma voor deze avond moet nog definitief worden vastgesteld. In de volgende KL volgt hier meer informatie over.

Wijkcentrum Overdie,
Van Maerlantstraat 8-10,
1813 BH in Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur.
Toegang leden € 3,–; niet-leden € 6,–.