Lezing door Drs. Nathalie van Wijk: Over Bokmål, NyNorsk en valse vrienden

Valse vrienden? Daarmee bedoel ik natuurlijk niet de Noren. Ten tijde van de Vikingperiode was er al contact tussen Nederlanders en Noren, zij het niet altijd vriendschappelijk. Alhoewel de Noordvaart Nederlandse schippers geen windeieren legde. Van deze tijd getuigen de Friese en Nederlandse leenwoorden die in het Noors en v.v. zijn terechtgekomen. Maar wanneer ontstond het Noors eigenlijk en welke plaats neemt de taal in? Daar gaan we het op 17 juni over hebben. We zetten reuzestappen van het Oudnoords via de Deense tijd, de personele unie met Zweden naar de zelfstandige staat Noorwegen sinds 1905. Eeuwenlang werd het Deens gebruikt door de Noren, maar de hang naar een eigen identiteit deed de behoefte ontstaan naar een eigen schrijftaal, die op twee manieren tot stand kwam en heden ten dage heeft geresulteerd in twee officiële schrijftalen: het Bokmål en het Nynorsk.

Behalve over deze schrijftalen gaan we het natuurlijk ook hebben over het gesproken Noors. De uitspraak en het verstaan zijn in beginsel vaak een uitdaging. Het gesproken Noors kent veel dialectverschillen en iedereen spreekt het dialect van de plaats waar hij vandaan komt. Er is dan ook geen vorm van Algemeen Beschaafd Noors, zoals we dat in Nederland kennen.

Een opvallend verschil met het Nederlands is dat woorden en zinnen in het Noors vaak van laag naar hoog klinken. Waar wij de zin alleen omhoog laten gaan in een vraag, is dat in het Noors eerder regel. Het Noors is een toontaal en 'zingt'. Uiteraard kent het Noors ook overeenkomsten met het Nederlands.

En die valse vrienden? Die houd ik achter de hand voor de presentatie in Rosmalen. Ik kijk ernaar uit!

Naast koffie/thee/fris zijn er in de pauze typisch Noorse gerechten en producten te proberen.

Drs. Nathalie van Wijk heeft haar eigen bedrijf NoorsOnline waarmee zij al vanaf 2006 Noorse lessen organiseert door heel Nederland, vanaf 2010 vanuit een vaste cursuslocatie in Den Bosch en tegenwoordig ook via Skype. Zij heeft Scandinavistiek gestudeerd aan de UvA en heeft in Bergen gewoond en gestudeerd.

Plaats: Boerderij Kattenbosch, Pastoor Hordijkstraat 5c, 5243VV Rosmalen
Datum: 17 juni
Aanvang: 14:00 uur, boerderij open vanaf 13.30 uur
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00