Roald Amundsen

Op zondag 17 december 2017 organiseert de Vereniging Nederland-Noorwegen, regio Zuid Nederland, in Rosmalen een gezellige film namiddag. De film die we gaan kijken, gaat over de Zuidpool- expeditie van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen.

Roald Amundsen
De Noor vertrekt in 1910 en overwintert samen met zijn team in de buurt van het Ross-ijsplateau in de Walvisbaai. Op dat zelfde moment is ook de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott bezig met een missie naar de zuidpool. Amundsen heeft echter een voorsprong. Hij bevindt zich 90 kilometer dichter in de buurt van de zuidpool dan zijn concurrent, maar deze heeft echter een snellere route naar de pool. Amundsen moet, om bij de zuidpool te komen, een weg vinden door Trans-Antarctische bergen.

Roald Amundsen op de Zuidpool
De echte tocht van Amundsen naar de geografische zuidpool begint op 20 oktober 1911. Hij reist samen met Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel en Oscar Wisting en bereikt de zuidpool op 14 december 1911. Robert Falcon Scott bereikt de zuidpool 35 dagen later en vindt op de zuidpool de tent van Amundsen en een aan hem gerichte brief. Het vergaat de Brit en zijn teamleden hierna slecht. Allen overlijden als ze op de terugweg zijn naar hun kamp. Amundsen laat pas op 7 maart 1912 aan de wereld weten dat hij en zijn expeditieleden de zuidpool hebben bereikt.

Tijdens deze middag zal Letty Dickhout ‘julepynt’ verkopen.

Plaats: Boerderij Kattenbosch, Pastoor Hordijkstraat 5c, 5243VV Rosmalen
Datum: 17 december
Aanvang: 14:00 uur
Entree: leden € 2,00; niet-leden € 5,00